EOD laat picrinezuur ontploffen [UPDATE]

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dinsdagochtend de twee blikken picrinezuur tot ontploffing gebracht die waren gevonden in een lab in Nijenborgh 4 op Zernike.
Door Thereza Langeler en Rob Siebelink

Dat gebeurde op het braakliggende terrein waar het Feringa Building wordt gebouwd, achter het gebouw van natuur- en scheikunde. De blikken zijn eerst in een twee meter diep gat gezet. Dat is door de EOD weer dichtgegooid, waarna het spul werd opgeblazen.

De blikken werden maandag aangetroffen in een lab. De inhoud bleek picrinezuur te zijn. Dat is in vloeibare vorm niet gevaarlijk. Maar als het zuur een tijd blijft staan, kristalliseert het. In die vorm kan de stof ontploffen. De stof wordt vaak gebruikt bij proeven of practica, bijvoorbeeld als kleurstof of om bepaalde metalen te detecteren.

Ontruimd

Uit voorzorg werd Nijenborgh 4 maandag op advies van de politie ontruimd en werd de EOD ingeschakeld. Later op de dag werd het gebouw weer vrijgegeven en mochten studenten en medewerkers weer naar binnen. Alleen het lab waar de blikken stonden, bleef afgesloten.

Het is nog niet duidelijk hoe het kon gebeuren dat het zuur in het lab stond. Onderwijsinstellingen stuiten wel vaker op oud geworden picrinezuur. Zo ruimde de universiteit van Swansea (VK) het zuur twee jaar geleden op:

11 December 2018 | 11-12-2018, 14:46