In totaal heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan 32 onderzoekers een Vici-financiering toegekend. Met deze beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering.

De Groningse laureaten van 2019 zijn hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen en adjunct-hoogleraar celbiologie Liesbeth Veenhoff van de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, hoogleraar moleculaire systeembiologie Matthias Heinemann en adjunct-hoogleraar moleculaire biologie Giovanni Maglia van de Faculty of Science and Engineering, en adjunct-hoogleraar demografie Fanny Janssen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Achter het net

Vorig jaar kende onderzoeksfinancier NWO ook 32 Vici’s toe, maar toen viste de RUG achter het net; er ging geen enkele naar Groningen. Volgens rector magnificus Cisca Wijmenga is dat ‘nu goedgemaakt met maar liefst vijf onderzoekers, onder wie ook nog eens drie vrouwelijke’.

‘Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een financieringsbijdrage te ontvangen van NWO. Met een Vici kun je echt een eigen onderzoeksgroep uitbouwen en consolideren’, zegt ze.

In totaal dienden in deze Vici-ronde 2019 242 onderzoekers een onderzoeksproject in voor financiering. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot drie jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot acht jaar na promotie).